Turism

Torhamns Samhällsförening ger varje år ut en turistkarta med besöksmål, den finansieras med hjälp av sponsorer.
Du hittar kartan på denna länk

Gästhamnar

Gästhamn finns i både Torhamn och Sandham men även på en del öar i skärgården, för mer info klicka på länkarna nedan.

Torhamn
Sandhamn
Utklippan
Ungskär
Stenshamn

Hällristningar

På Torhamnslandet finns Blekinges största hällristning. Denna som kallas Hästhallen eller Horsahallen hittar man i Möckleryd. Här finns det ca 140 stycken inristade bilder från bronsåldern som har  daterats till 1500-500 f.kr. Hallen har fått sitt namn efter två inristade hästbilder. Här finns ca 80 stycken skeppsbilder samt skålgropar, fotavtryck och mindre figurer av olika slag. I Svanhalla på östra sidan finns också en mindre hällristning.

Möckleryds hällristningar – Länk till hemsida
Svanhallas hällristningar – Länk till hemsida

Bad & Surfing

Pettersvik som ligger strax sydväst om Torhamns hamn och Gisslevik som ligger i anslutning till campingen är de badplatser som ligger i direkt anslutning till Torhamn och naturligtvis hela skärgården. Kör man ca 1 mil norrut så kommer man till Björkenäs där du också hittar camping- och badplats.

Besöksmål

Skärgårdstrafik – Länk till hemsida
Blekinge utflyktsguide – Ladda hem pdf
Hällristningar i Möckleryd – Ladda hem pdf
Sveriges hembygdsförbund
Länk till Östra Blekinges besöksmål
Visit Karlskrona – Länk till hemsida
Visit Blekinge – Länk till hemsida
Kristianopel – Länk till hemsida
Kustvägen – Länk till hemsida
Ubåt på grund U137 – Länk till info och film
Rotbygd – Länk till hemsida

Kustvägen

Kustvägen är den slingrande väg som smeker sig fram  i det kustnära jordbrukslandskapet mellan Torhamn och den gamla danske-staden Kristianopel.

Vägen kantas av vackra vyer med gott om småföretagande. Här hittar du glas/porslin, presentarticklar, getost, sparris, lavendel, grönsaker, potatis,cafeér, boenden, en marina m.m. Den är sommartid en omtyckt cyckel- och motorcyckelled.

Kristianopel har många lämningar från svunnen tid med en spännande historia, brett utbud inom besöksnäringen med en omtyckt gästhamn.
Här finns också en bra camping innanför de gamla ringmurarna.

Kristianopel – Länk till hemsida
Kustvägen – Länk till hemsida

Fågelstation

I naturreservatet på Torhamns udde finns Torhamns fågelstation som drivs av Karlskrona ornitologiska klubb. Här bedrivs ringmärkning och streckräkning av fåglar.
Länk till deras hemsida hittar du här

Naturreservat

Torhamns udde
Naturen här ute är kargt säregen med betade, saltstänkta och havsdoftande sjöängar. Här på Sveriges sydostligaste udde finner man öppet hav i öster och vacker skärgård i väster. Udden är välbesökt hela året men speciellt under vår och höst då stora mängder av sträckande flyttfåglar passerar. Här finns ett välbevarat öppet odlingslandskap med fornminen från flera tidsperioder som består av rösen och resta stenar.

Härute finner ni Torhamns Fågelstation som drivs av Karlskrona Ornitologiska Klubb. Ett militärt övnings och skjutfält är sedan 50-talet inrymt på udden vilket gör att skjutningar kan förekomma, numera i mindre omfattning och med små riskområden.
Mer information – Länk till hemsida

Hallarumsviken
Reservatet erbjuder ekskog, branta stup, klipphällar,uppodlade sprickdalar, små åkrar, betesmarker och vackra vyer över en lummig blekingsk innerskärgård.
Mer information – Länk till hemsida

Stora Rom
Här hittar du vacker betad ekskog med mycket gamla ekar, hassel, enbuskar, små kärr och hällmarker som stupar brant mot havet.
Mer information – Länk till hemsida

Steneryds lövängar
Lövängarna omfattar 6 ha mark med träd som hamlas (beskärs) och ängar med stor artrikedom som slås till hö efter blomningen. Ängarna ligger runt den gamla gården i Möckleryd. Skötseln sker enligt det gamla bondesamhällets traditioner. Östra Blekinge Hembygdsförening, Länstyresen och markägaren svarar för skötseln av området. Slåttergille anordnas årligen av hembygdsföreningen.
Mer information – Länk till hemsida

Hästholmen/Ytterön
De två större sammanväxta öarna Hästholmen och Ytterön utgör endast en del av reservatet. Här ingår också en del mindre öar, men största delen av reservatet består av vatten. De stora öarna domineras av ett månghundraårigt småbrukslandskap med strandängar och enbuskrika gräshedar. En rik marin mångfald finns i vattenområdet som lockar tills sig mycket fågelarter.
Mer information – Länk till hemsida

Färskesjön
Reservatet har gott om kulturhistoriska lämningar som består av resta stenar, rösen, gravfält och stensättningar.
Mer information – Länk till hemsida

Utklippan
Sveriges sydostligaste ögrupp består av två huvudöar.
På Norraskär finns en gammal nödhamn som kom till för fiskets skull. Vill du se gamla bilder från byggandet av hamnen så titta gärna i vårt Galleri.
På Sydön finns en fyrplats  med tillhörande bostäder och ekonomibyggnader för fyrpersonal. Fyren är i dag automatiserad och byggnaderna används idag som bland annat vandrarhem (Svenska Kryssarklubben) och fågelstation (Karlskrona ornitologiska förening). Här finns en gästhamn som drivs av Svenska kryssarklubben.
Utklippan är mest känd för sin karga omgivning med mycket fågelsträck, sin sälkoloni  och sina grönfläckiga grodor.

Transporter utgår från Torhamn/Sandhamn – Länk till hemsida
Transporter utgår från Karlskrona – Länk till hemsida
Webbkamera – Länk till hemsida
Karlskrona Ornitologiska klubb – Länk till hemsida
Svenska Kryssarklubben – Länk till hemsida