Skärgården är öppen för alla, och upptäcktsfärderna i denna arkipelag kan göras per båt, på cykel och till fots – och bil. När du varvat ner med en vandring längs stranden och packat upp kaffekorgen, håller du säkert med: Livet blir lite enklare på en ö!
Skärgårdstrafiken
Dagligen avgår båtturer som ger dig möjlighet att besöka de pittoreska öarna i Östra skärgården eller åka på guidad tur i världsarvet.
Länk till hemsida
Ytterön – Östra Hästholmen
På de två sammanväxta öarna Ytterön och Östra Hästholmen övergår innerskärgårdens lummiga grönska i hällmarksplatåer, sprickdalar och ängsområden. Öarna bildar ett av Blekinges största naturreservat. Öarna bjuder många ursprungliga kulturmiljöer. Bröderna Mårtenssons båtvarv är berömt för sina jaktkanoter och blekingsekor och väl värt ett besök. Allt står kvar precis som då det var full verksamhet och här anordnas varje sommar en traditionell dag “Med träbåtar på Östra Hästholmen” med utställning och visning av båtbyggeriet. Hästholmen har varit fast befolkad sedan 1600-talet men här har hittats föremål från stenåldern. Man tar sig lätt hit med linfärjan från Yttre Park som dagligen går fyra gånger i timmen. Även skärgårdsbåten m/f Wittus trafikerar ön.
Länk till reservatet
Långören
Ön Långören är ett paradis för både den aktive och för den som bara vill njuta av skärgårdsnaturen. På ön anordnas seglarskola och det går fint att sportfiska. Det välbevarade lotshuset, med övernattningsmöjligheter, är ett känt sjömärke och är öppet för besökare. Lotsstationen drogs in 1960 efter 240 år. Byn har ett karakteristiskt utseende på grund av ett beslut år 1807 att en rak byväg skulle gå mellan hustomterna. Här finns minnen av fortifikationer och utsikten över havet i söder är magnifik. Man når Långören med skärgårdsbåten m/f Wittus eller med m/f Ungskär från Torhamn sommartid. Sommarcafé.
Länk till hemsida
Ungskär
Den yttre skärgården fick fast befolkning först på 1600-talet. Ungskär är jämsides med Stenshamn det bäst bevarade fiskeläget från den tiden. Ön har en skyddad hamn och byn ligger samlad därintill. Ungskär är låg och gräsbevuxen – på avstånd ser stugorna ut att flyta på havet. Man når ön med skärgårdsbåten m/f Wittus eller med m/f Ungskär från Torhamn sommartid.
Länk till hemsida
Inlängan
På öns norra del finns tre strandvallar fån Litorinatiden, som högst 10 m över havet. Sex hällkistor från stenåldern har påträffats, de anlades ca 2000 f.Kr. Här ute finns skärgårdens största ljunghed. Våtmarkerna är uppehållsplats för stora mängder sjöfågel. Hantverkare finns på ön. Man når ön med skärgårdsbåten m/f Wittus eller med m/f Ungskär från Torhamn sommartid.
Stenshamn – Utlängan
Hamnen på Stenshamn är populär för seglare och byn är ett av de bäst bevarade fiskelägena i skärgården. Fortsätter man bygatan, övergår den i en fördämningsväg till Utlängan, den största av öarna i östra skärgården. Här finns några bondgårdar. Fyrplatsen ligger längst i söder. Hagar med enar, lövskogsbestånd och sanddyner mot havet i öster inbjuder till långpromenader och cykelturer. Man når Stenshamn med skärgårdsbåten m/f Wittus eller med m/f Ungskär från Torhamn sommartid.
Sommarcafé och cykeluthyrning i Pelles sjöbod.
Länk till hemsida
Utklippan
Blekinges yttersta utpost – År 1789 anlades den första fyren på Utklippan och därmed blev en av Sveriges mest fruktade platser betydligt mera säker för sjöfarten. I mitten av 1800-talet uppfördes den nuvarande stora stenbyggnaden som fyr- och befästningsanläggning. Fyren var bemannad till 1972.
Naturreservatet Utklippan uppvisar en mycket intressant flora, intressanta groddjur samt ett rikt fågelliv. Under sommaren anordnas reguljär trafik till klippöarna, kontakta Statens fastighetsverk 0455-30 03 95 eller 0709-30 03 90. Ön erbjuder vandrarhem, café och kiosk. Några sjömil väster om Utklippan bärgades häromåret en stor välbevarad harpunspets – det hittills äldsta arkeologiska fyndet i Blekinge. En datering visar att den är drygt 8000 år gammal.
Länk till reservatet
(Källa: www.karlskrona.se)